Circuitbenders Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Author Topic: Roland R-8 Power Supply  (Read 6138 times)

Glitch Militia

  • Newbie
  • *
  • Karma: 0
  • Offline Offline
  • Posts: 19
Roland R-8 Power Supply
« on: January 09, 2012, 10:05:47 AM »

Does ANYONE have a spare power supply for a Roland R-5 or R-8 ? I need one. Thank you! I can pay you with PayPal.
Logged

Circuitbenders

  • crustypaul
  • Admin
  • This person is dangerously insane.
  • *****
  • Karma: 1102
  • Offline Offline
  • Posts: 2440
    • Circuitbenders.co.uk
Re: Roland R-8 Power Supply
« Reply #1 on: January 09, 2012, 11:59:07 AM »

Roland will sell you one for something stupid like 45.

Alternatively you could always just build your own like i ended up doing. Theres no particular reason that it has to be +/- 10v as +/- 12v or even 9v will do the job fine. There plenty of dual rail PSU kits with PCB's you can buy around the net, or schematics so you can build your own on stripboard or similar.

Theres some discussion of the R5 PSU here http://www.circuitbenders.co.uk/forum/index.php/topic,1530.0.html
Logged
i am not paid to listen to this drivel, you are a terminal fool

dJ dAb

  • Newbie
  • *
  • Karma: 0
  • Offline Offline
  • Posts: 6
    • FB
Re: Roland R-8 Power Supply
« Reply #2 on: January 20, 2012, 10:04:15 AM »

Not sure where you are located but Goodwill or Salvation Army, in the States actually have all kinds of wierd power supplies (or other second hand shops). Actually another option is to buy a common standard power supply w/ center+ / outside- (ebay) and cut the cable and just switch the polarity (reverse the wires). Mind the amps though reqiured by the R-8.
Logged
Collector:  TR-909, TR-808, TR-727, TR-707, TR-626, TR-606, RX-5, OBERHEIM DX, DRUMTRAKS, LINNDRUM, DRUMULATOR, DDD-1, HR-16A/B, SP-1200, MPC2000, MACHINEDRUM, ER-1, MIRAGE, ASR-10, SK-1, SPEAK&(5), JUN0-106, SH-101, MC-202, TB-303, PRODIGY, DK-600, PRO-ONE, PROPHET 5, SIDSTATION, C64(2)w/MIDI, etc

Circuitbenders

  • crustypaul
  • Admin
  • This person is dangerously insane.
  • *****
  • Karma: 1102
  • Offline Offline
  • Posts: 2440
    • Circuitbenders.co.uk
Re: Roland R-8 Power Supply
« Reply #3 on: January 20, 2012, 11:51:18 AM »

The R5 and R8 use a dual rail supply i.e. the connector has three pins with +10v, ground and -10v. They also have a power connector that isn't used on anything else ever made as far as i can tell.

You can use the +12v, ground and -12v outputs on a PC power supply, although its a bit bulky.
Logged
i am not paid to listen to this drivel, you are a terminal fool

acrilico78

  • Newbie
  • *
  • Karma: 0
  • Offline Offline
  • Posts: 2
Re: Roland R-8 Power Supply
« Reply #4 on: July 27, 2019, 01:51:39 PM »

Just a heads up 5 years later concerning that infamous power supply which nobody can find.

Initially, i have built mine over a computer PSU with a DIN connection.

Today i realised that this plug (which you can find anywhere) works like a charm !


Logged

Circuitbenders

  • crustypaul
  • Admin
  • This person is dangerously insane.
  • *****
  • Karma: 1102
  • Offline Offline
  • Posts: 2440
    • Circuitbenders.co.uk
Re: Roland R-8 Power Supply
« Reply #5 on: August 20, 2019, 01:14:40 PM »

Nice job. I hadn't considered doing that!

We just put up a new page on the main site detailing just replacing the whole power supply with a normal 12v barrel plug one by using an internal cheap chinese dual power rail generator board.

Take a look here;
https://www.circuitbenders.co.uk/tutorials/R8power/R8power.html
Logged
i am not paid to listen to this drivel, you are a terminal fool